Ciclul de viață al unui domeniu – când va fi domeniul liber?

Fiecare domeniu are un ciclu de viață specific, care precizează momentul înregistrării domeniului și sfârșitul perioadei de abonament. În plus, există perioade suplimentare în viața domeniului, cum ar fi perioada de rezervare și de expirare.

Deși aceste metode s-au schimbat în ultimii ani, ele pot constitui informații importante când decidem să înregistrăm un domeniu sau să îl recuperăm.

Articolul de mai jos ne explică care este ciclul de viață al domeniului și când domeniul va fi liber să se reînregistreze. Atunci când analizați ciclul de viață al domeniului, vă vor ajuta instrumente suplimentare, de exemplu baza de date WhoIS. Acesta indică, data înregistrării și sfârșitul perioadei de abonament.

Introducere

Domeniile de internet au propriul ciclu de viață, adică perioada începută de la momentul înregistrării domeniul până la întoarcerea lui in “baza denumirilor disponibile ”. Ciclul de viață al unui domeniu depinde de politica registrului care gestionează un anumit domeniu (de exemplu, pentru domenii.ro este ROTLD). Ciclul de viață al unui domeniu depinde de tipul de domeniu – de exemplu, ciclul de viață pentru domenii .ro este diferit de ciclul de viață al domeniilor globale.

Ciclul de viață diferă de la registru la registru. De exemplu, domeniile .ro au o perioada de carantina de 90 de zile, această înseamnă că domeniul expirat poate fi recuperat, dacă se încadrează în perioada celor 90 de zile. Dupa aceste 90 de zile el trece in baza denumirilor disponibile si poate fi înregistrat de către oricine.

Un alt exemplu al longevitătii unui domeniu,poate fi domeniul.to care poate fi înregistrată numai pentru o perioadă de 2,3,5 sau 10 ani. În cazul unui domeniu cu o extensie .eu perioada de carantină (adică perioada în care domeniul nu funcționează, dar abonatul poate plăti în continuare pentru acesta) este diferit și se ridică la 40 de zile.

Domeniu național .ro

Orice domeniu care se termină cu o extensie *.ro are aceleași specificații ale ciclului de viață al domeniului descrise mai jos (de exemplu, „domeniultau.org.ro” și „domeniul.ro” au același ciclu de viață).

  • Înregistrarea domeniului – are loc la momentul plății, durează 365 de zile
  • Fără reînnoire – după 365 de zile domeniul va fi dezactivat, reactivarea acestuia are loc după plata domeniului.
  • Carantină: – după 365 de zile pentru următoarele 30 de zile, domeniul este încă plătibil. În a 31-a zi, domeniul va reveni la baza denumirilor

Dacă domeniul a fost plătit și a expirat perioada de valabilitate, iar utilizatorul renunță din serviciu (nu plătește pentru reînnoirea domeniului), atunci domeniul poate fi reînregistrat după 30 de zile de carantină. Puteți plăti pentru un domeniu aflat în carantină (la 30 de zile de la sfârșitul perioadei de valabilitate) pentru a-l readuce în funcțiune.

IMPORTANT! Înregistrarea domeniului are loc după plata acestuia. Până atunci, domeniul poate fi înregistrat în continuare, de exemplu la un alt operator. Domeniul nu are o perioadă de rezervare, ceea ce garantează disponibilitatea acestuia numai persoanei / entității care a adăugat domeniul în panou, dar nu a plătit pentru el.

Dacă doriți să înregistrați un domeniu și să deveniți proprietarul acestuia, plătiți pentru domeniu imediat după adăugarea comenzii.

Daca vreți să prelungiți abonamentul unui domeniu *.ro care a depășit termenul de plată, tineti minte că mai aveți câteva zeci de zile (după termenul de plată) pentru a plăti aceasta.

Domeniu global (.com, .net, .org, .biz, .info)

Rețineți că, pentru domeniile globale, le puteți prelungi la prețul standard cu până la 34 de zile după expirarea domeniului. După 35 de zile de la data expirării domeniului, se percepe o taxă suplimentară pentru reactivarea / restabilirea domeniului.

Domeniul european .eu

Pentru domeniile europene, o actualizare a ciclului de viață a fost introdusă la 15.09.2014. Conform noilor norme, domeniile europene înregistrate după data de 15.09.2014 vor expira exact la un an de la data înregistrării, și nu la sfârșitul lunii calendaristice ca înainte. După expirarea domeniului, acesta va intra în așa-numita carantină (40 de zile), timp în care va trebui să plătiți o taxă suplimentară pentru recuperarea acestuia (din acest motiv, vă recomandăm să plătiți în timp domeniile europene).

Exemplu: un domeniu .eu înregistrat la 20.10.2014 pentru o perioadă de 1 an va expira la 20.10.2015 (dacă nu este prelungit). După expirarea domeniului, domeniul va fi în așa-numita carantină, care durează 40 de zile. Numai după aceste 40 de zile domeniul va reveni la baza denumirilor disponibile.

IMPORTANT! În momentul expirării domeniului, se percepe o taxă suplimentară pentru reactivarea / restabilirea domeniului.

Domeniile .eu înregistrate înainte de 15 septembrie 2014 se aplică politicii anterioare privind ciclul de viață.

  • A fost util articolul?
  • Da   Nu
Generic filters
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tytułach
Szukaj w treści
Filter by Article Categories
Întrebări frecvente
Înregistrarea serviciului
Panoul client
Așezări
Domenii
Hosting
Instalator automat CMS
Bază de date
FTP
E-mail
Webmail
Programe de e-mail
Certificat SSL
Website Builder
eCommerce
Google Workspace
Office 365
Securitate
Baza de cunoștințe
WordPress
sau